ExposicióL'ExposicióAquesta pàgina web ha estat pensada per a acompanyar l’exposició LES DONES DEL MOVIMENT VEÏNAL D’AHIR I D’AVUI, una projecte de la Confederació d’AV de Catalunya (CONFAVC) per a visibilitzar les grans aportacions de les veïnes al benestar dels barris i que ha comptat amb l’estreta col·laboració de l’equip de professionals de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) i de l’expertesa d’Eva Fernàndez, ex-presidenta de la FAVBarcelona i qui ha fet recerca acadèmica entorn la història de les Vocalies de les Dones de les AV.

L’exposició i aquesta pàgina web té l’objectiu de destacar les aportacions de les dones des de les entitats veïnals, tant les activistes que van vertebrar el moviment veïnal dels anys 70 i 80, com les que estan treballant ara. Veïnes que han liderat grans gestes o han fet i estan fent un treball silenciós de cura al veïnat més vulnerable dels barris. Un treball voluntari molt important també.

Sabem que els devem a aquestes veïnes molts drets aconseguits, molts equipaments dels barris que vertebren el benestar, que ara estan totalment normalitzats, però que cal ser conscients que són fruit de lluites aferrissades promogudes per elles. Equipaments com els centres de planificació familiar, escoles bressol, semàfors a les cruïlles perilloses, mercats, escoles d’adults, hospitals, centres escolars i centres sanitaris, i un llarg etcètera.

I també molts drets aconseguits que ara rebem com herències les noves generacions de dones, i d’homes també, com el divorci, la no penalització de l’adulteri. També drets que no han estat aconseguits del tot, com la igualtat salarial, i desgraciadament, drets que estan patint un gran retrocés amb l’actual Govern conservador, com el dret a l’avortament i a la lluita per eradicar les violències masclistes.

Si en el web es detallen el perfil de 16 dones, als plafons de l’exposició hi ha un resum de 12.
Ja descobrireu vosaltres mateixos i mateixes els noms, però som conscients que haurien de ser molts més noms: l’espai és limitat.
A totes les dones que han col·laborat en el projecte, a totes les veïnes que ara estant treballant als barris i ho han fet fa temps, gràcies: aquesta exposició és especialmemt dedicada a les nostres veïnes que tantes herències ens han deixat.

Autories:

Direcció i coordinació del projecte: Aurora Gómez i Neus Ràfols (CONFAVC)
Marta Corcoy, Lina Barber i Mavi Carrasco (Associació de Dones Periodistes de Catalunya, ADPC)
Text: Eva Fernández, Cristina Mora, Laia Serra, Marta Corcoy, Montserrat Puig, Neus Martí i Neus Ràfols.
Fotografies cedides per: Arxiu de la CONFAVC, Arxiu de la FAVBarcelona i de la FAVTerrassa; Bertrand Gréaume, AV Esquerra de l’Eixample (Barcelona), AV Rocafonda (Mataró), AV Poble Nou (Figueres); AV de l’Òstia de la Barceloneta (Bareclona); AV Les Planes de Sant Joan Despí, AV de la Montserratina (Viladecans), AV Barri-Cementiri Vell de Terrassa, FAVTarragona, AV Balàfia de Lleida.
Disseny de l’exposició: Sergi Vera, de Layout.
Disseny de la pàgina web: David Famechon, de Bonavista Graphic Design.


Agraïments:

Eva Fernàndez, Núria Ibran, Conchita Castell, Anna Fernàndez, Sylviane Dahan, Pepi Hidalgo, Isabel Gràcia i Núria Clares, autores de “Por debajo del Vuelo”; Laura Garcia, tota la gent d’AV de l’Òstia, Maruja Ruiz, Carme Mínguez, Custòdia Moreno, Ivette Poveda, Laura Garcia, Carmen Rodríguez, Rosaura Gómez, Isabel Sáez, Anna González i Elena Regidor.
I a totes les dones del moviment veïnal, de l’ahir i de l’avui, que no han parat de lluitar i encara lluiten per uns barris més dignes per a tothom.

Si us interessa exhibir l’exposició, contacteu a veins@confavc.cat o al 932 688 980.